Анализ на финансовото състояние на дружество


Категория на документа: Финанси
КУРСОВА РАБОТА
ПО
КОРПОРАТИВНИ ФИНАНСИ

Анализ на финансовото състояние на "ДЕВИН" А

Обща информация за дружеството
"Девин" АД е основана през 1992 г. като дружество с ограничена отговорност между физически лица и Община Девин. От 1999 г. Девин е акционерно дружество със 100% частен капитал. От началото на 2006 г. компанията "Девин" е придобита от инвестиционния фонд Soravia Equity, собственост на австрийската компания Soravia Group.

Основен предмет на дейност са бутилиране и продажба на минерална вода, изворна вода, газирани и негазирани безалкохолни напитки. Компанията притежава най-голямата концесия за минерална вода в България;
"Девин" АД притежава концесия за водоползване на сондажи 3 и 5 в региона на град Девин, Родопите, от които се бутилира минерална вода "Девин".
Компанията притежава разрешително за водоползване на извор Балдаран, от който се бутилира единствената по рода си за българския пазар изворна вода "Девин". Това е чиста планинска вода от Родопите - много слабо минерализирана (82 мг/ л) и бедна на натрий (4,5 мг/л). Комбинацията от слаба минерализация и незначително количество натриеви йони е много рядка , точно заради нея изворна вода "Девин" може да се пие от новородени до хора в напреднала възраст, твърдят от компанията.
"Девин" АД осигурява работни места за над 500 души, от които повече от 300 са в Девин.
Оборудването е модерно и доставено от водещи компании в бранша от Франция, Швейцария, Италия и Австрия.
Производственият цикъл е напълно затворен и включва производство на бутилките, бутилиране на водите, етикетиране и подреждане в палети.
Заводът разполага със собствена лаборатория, която провежда постоянен химичен и микробиологичен контрол, за да гарантира необходимото качество в процеса на производство и на крайния продукт. "Девин" АД е сертифицирана по ISO 22000:2005 SGS System Certification.
От създаването си до днес "Девин" АД бележи динамичен ръст на развитие.
През 2006 г. компанията увеличи пазарния си дял и достигна 31%, според международната компания за пазарни проучвания "Canadean"
Най-значимата иновация на пазара от компанията, бутилираща натурални води от Родопите е продуктът "изворна вода". Само 6 месеца след въвеждането на изворната вода с марка "Девин", тя печели пазарен дял от 5%. Това е и продуктът, който допълва портфолиото на компанията и я прави единствената на пазара, която предлага два вида натурални води - минерална със син и изворна с розов етикет.
Сред иновациите на пазара са успешните големи семейни разфасовки от 5 до 11 л., част от портфолиото на всяка компания, бутилираща вода. Помпите за вода за големите семейни разфасовки също са въведени на българския пазар от Девин АД.
В началото на 2007 "Девин" АД успешно добави към продуктовото си портфолио нова марка, като стана изключителен вносител и дистрибутор на световно-известната енергийна напитка Red Bull.
"Soravia Group" е австрийска компания с основен бизнес фокус в областта на недвижимите имоти и инвестиците.
Компанията е собственост на частни предприемачи и притежава забележителен опит в Централна и Югоизточна Европа. Инвестициите на компанията са насочени главно към дългосрочни проекти, с цел подобряване регионалния бизнес на страните, в които оперира. Soravia е добре позната на българския пазар със своята строителна дейност. В компанията е взето решение за изграждане на силно портфолио в категорията на безаркохолните напитки. Уповавайки се на своя солиден опит в България, Soravia ще развие портфолиото си от безалкохолни напитки чрез "Девин". За бъдещото разрастване на продуктовото си портфолио и с оглед значителния потенциал за растеж на пазара на Югоизточна Европа, Девин АД ще стартира публично предлагане на акциите си.
"Елана Трейдинг" е водеща компания в търговията на финансовите пазари и инвестиционното банкиране в България. За 2006 г. "Елана Трейдинг" постигна най-голям обем пласирани емисии облигации и акции на българския пазар - на обща стойност съответно 570 милиона лева и 90 милиона лева. В края на 2006 г. "Елана Трейдинг" осъществи първото първично публично предлагане (IPO) на акции на индустриална компания на българския пазар - водещият производител на акумулатори "Монбат" АД. Компанията беше също мениджър на най-големите в България емисии корпоративни облигации за общо 550 милиона лева. ЕЛАНА Трейдинг е част от холдинговата структура на инвестиционна компания ЕЛАНА - българска финансова институция с над 15-годишен опит в развитието на новаторски продукти и услуги на българския финансов пазар.
Сравнителен анализ на счетоводните баланси и на отчетите за приходи и разходи на предприятието за периода 2005г. - 2008г.

БАЛАНС
31.12.2005
31.12.2006
31.12.2007
31.12.2008
Процентно изменение на стойностите

05/06
06/07
07/08

BGN'000
BGN'000
BGN'000
BGN'000АКТИВИСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анализ на финансовото състояние на дружество 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.