Електронно банкиране


Категория на документа: ФинансиМобилното банкиране е вид банкиране с огромен бъдещ потенциал. Този удобен начин за разплащане чрез клавиатурата на мобилния телефон, предлага интересни алтернативи за плащане в кеш или с кредитна карта.

Приложенията за мобилно банкиране прави финансовия бизнес независим от времето и мястото. Дали чрез мобилен телефон, Palm или Pocket PC, или използвайки SMS, Java, WAP, потребителите могат да проверят състоянието на сметката си и да управляват банковите си трансакции. Мобилното банкиране се осъществява чрез следните технологии и мобилни приложения:
> Palm OS-Banking-Client - функциите включват администриране на множество сметки в различни банки, защитен достъп и offline мениджмънт на трансфери на средства. Трансакциите между Palm Organizer и центърът за работа с данни се представят чрез 1024 битов RSA (Rivest, Shamir and Adleman) криптър, който се използва за разшифроването на SMS.
> Pocket PC-Web-Browser-Банкиране - Microsoft's Pocket Internet Explorer е инсталиран на всяко Pocket PC PDA (Personal Digital Assistant). Затова Web-приложенията могат лесно да бъдат използвани на Pocket PC PDAs. Pocket Internet Explorer може също да визуализира фреймове и благодарение на SSL (Secured Sockets Layer) - протокол който предава комуникациите през интернет в криптирана форма и който осигурява, че информацията е изпратена, непроменена и то само до сървъра, за който е предназначена, трансферирането на данни вече е сигурно и лесно.
> SMS Банкиране - отличително предимство на MobileBanking с SMS е ниската му цена и удобството от използването му, както и това, че операцията е придружена с трансфер на малко допълнително данни. Банкиране чрез SMS прави възможно за всеки притежател на мобилен телефон да се възползва от всички предимства на мобилното банкиране навсякъде по света.
> мобилно банкиране чрез SMS и T-Mobile - Т-Mobile прави нововъведениe със своите sim карти, които поддържат приложения за MobileBanking.
> мобилно банкиране чрез SMS в Sparkasse - с S-Mobile-Banking клиентите могат да далнлоадват статуса на сметките си и да следят разплащанията от сметките си от всеки мобилен телефон. Банките гарантират висока степен на сигурност, заради внедрената PIN/TAN (Personal Indentification Number/Temporary Authorization Number ) процедура, използвана и при home-банкирането.
> Java MIDlet банкиране - трансакциите чрез мобилно банкиране могат да протичат удобно и евтино offline, при използването на банков софтуер за мобилни телефони, които са Java съвместими. Това е начинът да се направи мобилното банкиране масово - използвайки Java мобилни телефони, които все повече навлизат на пазара. Всичко функции и обслужвания предлагани на един банков клиент, стават достъпни за един offline клиент, както и възможността за локално съхранение на данни в телефона или на memory card. Необходимо е само потребителите да се свържат online, за да изпълнят наистина трансакцията. Това отваря и абсолютно нови хоризонти за online-брокерство. Клиентът може да бъде информиран чрез sms, когато цените на ценните на акциите, които той притежава излязат от предварително зададени от него ценови граници, което прави възможна незабавната им продажба, използвайки софтуера, инсталиран на java мобилния му телефон.
> WAP /Wireless Application Protocol/ банкиране - необходими за осъществяването на WAP-базирано мобилно банкиране са мобилен телефон с WAP възможности и дисплей на този телефон,които отговаря на определени изисквания. WAP има най - голяма поддръжка от всичките конкуриращи се технологии. Повечето водещи компании във всички области (производители на мобилни устройства, оператори, доставчици на услуги за осигуряване на Web съдържание, разработчици на софтуер и системни интегратори) поддържат в своите продукти WAP.

Високите преносни скорости в мобилната мрежа, по-специално в UMTS (Universal Mobile Telecommunications Service - Универсална мобилна телекомуникационна услуга), правят приложенията за е-бизнес в мобилна мрежа привлекателна услуга, която от своя страна ще увеличи мобилния трафик. С появата на безжичния достъп до Интернет и с помощта на мобилните компютри и миниатюрните PDA /Personal Digital Assistant/, потребителите могат да пазаруват от виртуалните магазини от почти всяка точка.

I-mode е японско решение, наподобяващо много WAP. Към момента I-mode е най-доброто решение от гледна точка на функционалност, време за отговор на заявка и простота на прилагане. За съжаление обаче неговият потенциал да се превърне в стандарт е ограничен, тъй като се поддържа само от NTT /Nippon Telegraph and Telephone/ и може да се използва само в PDC (Personal Digital Communication) мрежи.

SIM-toolkit допълва WAP. Приложенията, базирани на SIM-карта имат много ограничен потенциал за достъп до информацията в Интернет, използвайки SMS (Short Message Service). Тъй като на SIM-карта/SMS системите им липсва гъвкавост да превключват приложенията, те не могат да се конкурират с WAP.

Днешните WAP услуги използват две различни преносни технологии: с комутация на канали (CSD - circuit switched data) и с предаване на кратки съобщения (SMS -short message service), всяка от които е твърде ограничена.

Прилагането на основната пакетна радио услуга за пренос на данни (GPRS - General Packet Radio Service) елиминира закъсненията, времето за достъп е незначително, тъй като GPRS е винаги онлайн. Освен това GPRS има много по-широка честотна лента от CSD.

Bluetooth е друга технология, която работи в симбиоза с WAP. Bluetooth разширява в голяма степен мобилността, чрез отваряне на път за комуникации с други електронни устройства, например в магазините. Когато се използва в комбинация с WAP, Bluetooth позволява комуникация между крайни потребители, електронни устройства и приложения и хранилища с данни в мрежата или в Интернет.

Технологиите за браузинг за портативни мобилни устройства са едни от ключовите елементи за мобилния Интернет. Между конкуриращите се технологии за браузинг WAP е доминиращата при втората генерация системи.

Важни характеристики, наблюдавани в нововъзникващите бизнес модели са както следва:

- ролята на мобилните портали е по-важна за мобилния Интернет от ролята на порталите при традиционния Интернет;

- няколко нови класа на обслужване ще придружават нарастването на мобилния Интернет;

- мобилният Интернет значително ще увеличи потенциала на електронната търговия.

Ако се сбъднат някои прогнози, до няколко години мобилната търговия може да надрасне значително електронната търговия в потребителската сфера, както и да заеме позиция при търговията между компаниите. В крайна сметка ще стане възможно компаниите да възприемат методи на работа, основани на максимално повишаване на ефективността и на подобряване на доходността, а не на ограниченията на технологията. Това може да означава по-голямата част от работата да се извършва по време на движение и от разстояние по начини, които все още не можем да предвидим, както и да окаже решаващо влияние върху работата на икономиките като някои индустрии ще изчезнат или ще се променят до неузнаваемост. Дали банките ще имат нужда от местни клонове, когато всички пари ще се спестяват по електронен път чрез мобилните телефони и дали ще се обменят по същия начин, е въпрос на бъдещето.

6.5. ATM /Automated Teller Machines, банкомати/.

ATM са електронни терминали, които осигуряват на клиента достъп до банката му по всяко време. За да изтегли пари, за да направи депозит или за да преведе суми между сметки, клиентът просто поставя картата в устройството и въвежда своя PIN (Personal Identification Number). Някои финансови институции или собственици на ATM удържат част от сумата на клиента, ако той не е клиент на институцията или ако става въпрос за трансакция до отдалечено място.

6.6. Директни депозити.

Директният депозит позволява да се извършват специфични депозити с личната сметка, това става например с pay-чековете. Собственикът на сметката може да ауторизира директен достъп до сметката си за изплащане на дължими суми, като здравни осигуровки, сметки за ток, парно, телефон и т.н., като плащането им става автоматично. Собственикът на сметката, също може да ауторизира директен достъп до сметката си и за получаване на дължими суми, като например изплащане на заплатата му по електронен път.

6.7. POS (Point-of-SaleТерминали).

През POS терминалите се извършват Point-of-Sale (POS) трансфер, който представлява плащане на продукти и услуги директно с дебитни карти. Процесът е подобен на използването на кредитните карти, но има и няколко разлики. Процесът е бърз и евтин при заплащането с дебитна карта трансфера на съответната сума от банковата сметка на клиента към банковата сметка на магазина. Условието за извършването на този трансфер е в банковата сметка на заплащащия да има налична сума.

6.8. Електронни чекове.

Electronic Check Conversion превръща хартиените чекове в електронно средство за плащане, като това става на мястото където се осъществява продажбата или някъде другаде, например когато дадена компания получава чека по пощата. В магазин, когато се дава чека си на касиера, чекът преминава през електронна система, която извлича информация за банката на клиента и за сумата, попълнена на чека. След като чекът е преминал през системата, клиентът подписва касова бележка, която ауторизира продавача да представи по електронен път чека пред банката на клиента и да депозира сумата от чека в своята сметка. Купувачът получава касова бележка за извършената електронна трансакция. След като процесът приключи, чекът се връща на купувача, като се маркира като невалиден вече, за да се предотврати повторно използване.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Електронно банкиране 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.