Моделиране на финансови процеси


Категория на документа: Финанси


Курсова работа
Моделиране на финансови процеси

1. Икономическо преставяне на дружеството

Исторически данни за създаването и развитието на компанията.

Булгартабак холдинг поставя началото си през 1947 година като Българския държавен тютюнев монопол. През годините на своето развитие и присъствие на пазара, компанията реализира продуктите си успешно и извън границите на страната ни. Марките "Стюардеса", "Родопи", "БТ" се реализират успешно на руския пазар повече от 30 години. В края на 80 - те години, пазарът на СССР е най - важният за компанията пазар. Капацитетът на фабриките достига 75 милиарда цигари, три пъти повече от консумацията на националния пазар по това време. Компанията осъществява няколко успешни проекта за производство на тютюневи изделия извън България. През годините компанията е притежавала производствени мощности в Русия, Украйна, Сърбия и Румъния. Монополът расте през годините. През 1993 Булгартабак Холдинг обединява 22 акционерни дружества с държавно участие. Булгартабак е една от най - съвременните тютюневи производители в Югоизточна Европа. По - това време, Холдингът е лидер на вътрешния пазар с 98% дял и има добре развит експортен бизнес. През 2011 година Булгартабак е приватизирана. От тогава тя е частна компания.

Булгартабак има статегическо положение между три континента.

Компанията е лидер на българския пазар и продължава да се развива и да разширява присъствието си на международните пазари като предлага широка гама продукти. Производствените мощности включват две цигарени фабрики и две тютюно - преработвателни предприятия, които отговарят на международните стандарти. Компанията притежава съвременно оборудване и използва най - новите технологии в индустрията. Произвежда всички тютюневи блендове в различни формати продукти. В зависимост от пазара, компанията е достатъчно гъвкава, за да предложи различни видове опаковки с различен брой цигари. Най - популярните марки на компанията са: Prestige, Victory, EVA, MM, GD, Global.

Днес Булгартабак е бързоразвиваща се компания, предлагаща голям обхват висококачествени висококачествени марки на конкурентни цени.

Компанията е лидер на българския пазар и продължава да разширява присъствието си на международните пазари като предлага широка гама продукти. Производствените мощности включват две цигарени фабрики и две тютюнопреработвателни предприятия, които отговарят на международни стандарти, имат съвременно оборудване и използват най - новите технологии в индустрията.

Булгартабак произвежда всички тютюневи блендове в различни формати продукти. В зависимост от пазара, компанията е достатъчно гъвкава, за да предложи различни видове опаковки в различен брой цигари.

Производството на компанията е базирано в три града на България.

Благоевград - фабрика за производство на цигари. Основана е през 1962 година, площта на фабриката се простира на 61 220 квадратни метра. Капацитета на производство е 27 милиарда къса, през 2012 година фабриакта е произвела 12 милиарда къса, като е използвала 44% от производствения си капацитет.

"Благоевград - БТ" АД е дъщерно акционерно дружество в структурата на Булгартабак холдинг АД. Дружеството извършва следните дейности:

- Производство и търговия с тютюн, тютюневи изделия и филтърни пръчки.

- Производство и търговия с резервни части и нестандартно оборудване за преработка на тютюн и тютюневи изделия.

Произвежданите от дружеството марки цигари, посочени в продуктовия каталог, са с предоставени от собственика на марката права и са вписани в Патентното ведомство на Република България. "Благоевград - БТ" АД разполага с технически и капацитетни възможности за производство и на други марки цигари, с предоставени от собственика на марката лицензионни права.

"София - БТ" АД е проспериращо модерно предприятие за производство на тютюневи изделия. Дружеството е създадено през 1909 година, чрез обединяването на няколко малки цигарени предприятия на територията на столицата в "Цигарена фабрика - София". От 1947 година предприятието е включено в състава на Държавния тютюнев монопол. "Цигарена фабрика - София" е преобразувана в акционерно дружество и става част от системата на Булгартабак - холдинг АД.

Основните дейности на "София - БТ" АД са производство на тютюневи изделия, промишлена обработка на тютюни, търговия с тютюни и тютюневи изделия.

От 2004 година дружеството има безсрочни лицензи за производство на тютюневи изделия и за промишлена обработка на тютюни.

Гамата от тютюневи изделия, които дружеството произвежда са американ и вирджиния бленд. Произвежданите марки цигари отговарят на изискванията на ЕС за съдържание на катрани, никотин и въглероден оксид. Дизайните и опаковките на различните асортименти са съобразени с предпочитанията на потребителите и с модните тенденции в тази област.
От 2006 г. "София - БТ" АД произвежда "слим" цигари, както и опаковка тип "пилоу" с 16 цигари в опаковка.

Дружеството произвежда т.нар. "генерични" марки цигари (собственост и по поръчка на клиента), предназначени за износ.
Отчитайки реалното състояние на обкръжаващата среда "София - БТ" АД насочва вниманието си към разработване, производство и предлагане на богата гама висококачествени тютюневи изделия, които пълноценно да задоволяват потребностите на клиентите. Знаем, че бъдещето и просперитета ни зависят и се основават на доверието на нашите клиенти, което се стремим да заслужим чрез:

- прецизно изпълнение на поръчките в желания обем и срок;

- постоянно информиране за потребителския интерес и стремеж за възможно най-пълното му задоволяване;

- предоставяне на взискателния клиент на желаните от него съвременни продукти;

Тези цели намират израз в мотото на "София - БТ" АД:
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Моделиране на финансови процеси 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.