За пълната конвертируемост на юана


Категория на документа: Финанси


 Възможна ли е пълната конвертируемост на китайския юан?

Резюме :

Напълно естествено е и въпрос на време налагането на Китай като една от основните икономически световни сили и стремежът и да наложи собствената си национална валута като напълно конвертируема и използвана от все по- разширяващ се кръг от политически и икономически партньори. Стремежът на Китай това да се случи и да се ограничи зависимостта от щатския долар може да бъде наблюдаван през времето. През последните години се наблюдават стремежът на Китай да отвори капиталовите си пазари и да провежда реформи в политиката си - отваряне на китайските капиталови пазари за чуждестранни инвеститори, повишаване на интереса и доверието на чуждестранните инвеститори към китайската валута, либерализиране на капиталовата сметка, насърчаване на оценяването на стоки и услуги в юани.

Ключови думи : пълна конвертируемост , юан , капиталови пазари , щатски долар , износ , валутен курс , либерализиране , интернационализиране , Шенжен , инвеститори , финансови , валутни и политически реформи

В най-напрегнатия период на глобалната финансова и икономическа криза - през декември 2008 г., китайските власти създадоха програма за интернационализиране на националната валута - китайския юан. Една от целите беше да се заобиколи използването на щатския долар в търговски сделки с партньори от съседни страни. На компании от определени китайски провинции и градове беше разрешено да използват юана като валута на цената и при плащания по външнотърговски сделки с контрагенти от Хонг Конг, Макао, със страни от АСЕАН. Постепенно пилотният проект обхвана почти цялата територия на Китай и започна да се отнася до всички страни по света.

Тази стъпка е първата по рода си в историята на валутните режими, тъй като интернационализирането на китайската национална валута се извършва при условие, че китайският юан все още не е конвертируема валута. Процесът се инициира от страната, която емитира съответната валута, а не от пазарните участници. Първата стъпка не идва от страната на търсенето, а от страната на предлагането. По тази причина интернационализацията на юана е подчерано контролиран процес.

Интернационализацията на юана обаче трябва да се разглежда като логическо следствие от превръщането на Китай в най-големия износител в света през 2009 г. и във втората по големина икономика през 2010. Това са всъщност двата определящи фактора, даващи основание за въвеждане на юана в международния оборот, като се започва именно с плащания в юани по търговски сделки. Днес един износител от Шангхай може да се договори със своя търговски партньор от Малайзия дължимата сума по сделката да бъде изразена и платена в китайски юани. Несъмнено това договорно условие спомага да се избегне използването на щатския долар и насърчава навлизането на китайския юан в плащания по китайския износ. Ако насрещната страна приеме, китайският вносител би могал безпрепятствено да плати в юани и по вносна сделка.1

Създаването на зона в Шенжен, където ще се проведе експеримент с конвертируемостта на юана, е последната стъпка в опита на най-многолюдната държава в света Китай да отвори капиталовите си пазари.2 Преди 30 години същата тази област се превърна в една от най-проспериращите икономически зони, тъй като там бяха проведени ключови икономически реформи. Опитът за отваряне на капиталовите пазари на Китай е предизвикан от желанието за откриване на свеж стимул за икономическия ръст.

Целта на Пекин е да стимулира икономическия растеж на страната и да извоюва по-глобална роля на своята валута. Първопричината за това е стремежът китайския юан да се превърне в световна резервна валута и да бъде алтернатива на щатския долар. Преди това обаче за целта обаче той първо трябва да бъде напълно конвертируем. До 2005 година юанът беше фиксиран към долара, а оттогава курсът му спрямо определена кошница от валути стана плаващ. Като последствие китайската валута увеличи стойността си спрямо щатския долар си с цели 30 %.

Китайското правителство проведе редица реформи, които могат да бъдат тълкувани като стремеж да отпусне стагнацията около националната си валута. През 2012 г. Пекин разшири диапазона, в който в който юана може да варира спрямо щатската валута от 0,5% на 1% във всяка посока спрямо курса, определен от централната банка. Почти беше утроен и броят на чуждестранните фондове, които могат да инвестират в страната до 80 млрд. долара. Икономист от филиала на Societe Generale в Хонконг потвърди, че това е следваща стъпка към интернационализирането на юана и че реформите са отражение на стремежа на Китай да се "отвори" към света.3

Въпреки че детайли по темата тепърва ще бъдат оповестени, очакванията са, че след като специалната зона бъде създадена, банките в Хонконг ще могат да отпускат кредити на компании, базирани в Шенжен. В момента подобен род трансакции на са позволени. Ако експериментът се окаже успешен, може би това ще е поредната стъпка към пълната конвертируемост на юана. Според представители на централната банка на Китай , страната ще осъществи либерализиране на китайската валута постепенно. Като доказателства за това могат да бъдат изтълкувани думите на някои от китайските политици и икономисти. Китай бе критикуван силно от търговските си партньори през последните няколко месеца във връзка с политиката си за обвързване на китайския юан в съотношение 8.28 юана за един щатски долар, което дава на страната търговски предимства на международните пазари. Гуверньорът на централната банка не споменава ясни срокове за осъществяване на преминаването към пълна конвертируемост на юана, но споделя, че централната банка следи отблизо икономиката на страната и ще предприеме това действие, когато сметне, че е дошъл най-подходящият момент. В своето изказване Зои Ксиаочуан заявява още, че с постигането на пълна конвертируемост на юана страната ще се отвори за инвестиции на китайски капитали извън пределите на страната.

В същото време Китай осъзнава важността на чуждестранните капитали за развитието на китайския пазар, както и факта, че те ще оказват все по-голямо влияние и в бъдеще и че в тази насока конвертируемостта на китайската валута е наложителна.4

Юанът бе фиксиран към американския долар до 2005 г., когато бе разрешен плаващ курс спрямо кошница от валути, който се определя всеки ден. Оттогава китайската валута е поскъпнала с около 30% спрямо долара.

Пекин реализира и поредица от реформи, които подсказват, че иска допълнително да отслаби хватката си върху юана. Правителството разшири диапазона, в който може да варира валутата спрямо долара, до 1% във всяка посока дневно спрямо курса, определен от централната банка. Предишното ограничение бе от 0,5%. Броят на международните фондове, които могат да инвестират в Китай до 80 млрд. долара, бе почти утроен. Според анализатори създаването на специална зона за изпробваве на конвертируемостта на юана показва, че Пекин желае да продължи финансовите и валутните реформи в страната.Според Уей Яо- икономист за Китай в хонконгския филиал на Societe Generale, това е логична следваща стъпка на продължаващото отваряне на капиталовата сметка и интернационализирането на юана. Голяма част от случващото се през тези години показва, че Китай на практика е истински ангажиран с реформите и отварянето си към света.5 Точно поради това, реформите, които Китай прави, трябва да бъдат по-плавни и умерени, за да няма такъв голям отрицателен ефект върху световната икономика.

Очаква се след създаването на зоната в района на Циенхай в Шънджън на банките от Хонконг да бъде разрешено да отпускат заеми на компаниите, базирани в нея. В момента подобни финансови транзакции не са разрешени.

Ясно е, че Китай се опитва да наложи употребата на юана като световна резервна валута и алтернатива на долара, но някои анализаторите подчертават, че преди това той трябва да стане напълно конвертируем. Лю Дунмин, старши изследовател в Китайската академия за социални науки, който е помагал при изготвянето на плановете за специалната зона, обаче предупреждава, че страната няма да бърза с отварянето на капиталовите и финансовите си пазари. Според изказванията на политическата общност в Китай : "Политиката на страната е постепенно да отваря своите капиталови пазари и да реализира пълна конвертируемост на юана," заявява Жан Ксаокян, зам.-председател на влиятелната китайска Национална комисия по развитие и реформи. "Кианхай, като първата експериментална зона на съвременната индустрия на услугите на Китай, би трябвало да е пионер в тази област."

Най - важнотото, е че с въвеждането на тази зона, Китай прави важна стъпка към постигане на една от основните си цели - преминаване от глобална производствена сила към глобална финансова такава. Пекин се опитва да постигне по-масова употреба на юана в глобален план, и благодарение на нарастващата важност на Китай в глобалната търговия, юанът вече жъне световна популярност.

Китайската валута се използва по-често в търговията между Китай и партньорите му. Само за 3 години, делът от международната търговия на Китай, осъществявана чрез разплащания в юани, е нараснал до 8% през 2011 г. Пекин насърчава тази тенденция чрез поредица от споразумения за валутни суапове, за да направи юана по-достъпен.

Китай подписа подобно споразумение за близо $30 млрд. с Бразилия през юни. Някои китайски компании имат разрешение да извършват търговски транзакции в юани през хонконгски банки, което прави специалния административен регион в първи офшорен център за бизнес с китайската валута.6

С нарастването на икономическата сила на Китай, влиянието на валутата им неизбежно ще расте. Според Джун Ма, главен икономист в Дойче Банк за Китай е очевидно , че все повече централни банки осъзнават, че наравно с упадъка на долара като резервна валута, юанът е най-вероятната валута, която да оспори почти монополното положение на долара в глобалната система. Докато търговията с юани не стане по-пазарно ориентирана и прозрачна, деноминираните в него активи не станат по-достъпни и финансовите пазари на Китай не станат по-достъпни, мечтите на Пекин за международна валута ще са непостижими. Джун Ма коментира , че без отворен капиталов пазар, интернационализацията на юана може да достигне максимум 10% от неговия потенциал, контролът върху капитала, ако не бъде премахнат, ще е основна пречка за интернационализацията му в предстоящите години.7

Точно затова новата валутна зона в Шенжен е толкова важна. Позволявайки по-свободни трансгранични транзакции в юани, Пекин прави стъпка към премахване на контрола върху капитала, пречещ на пробива на световните пазари. Това е много ясен знак за политическата воля и амбиции на Китай да превърне валутата си в напълно конвертируема и конкурентна на международния пазар и освен това се явява като твърдо доказателство ,че това е въпрос на време. Отварящите пазара реформи, започнали там през 80-те години, в крайна сметка биват въведени в цялата държава. За това може да се прогнозира , че ози път валутните реформи в новата зона в Шенжен вероятно ще бъдат и първа стъпка към по-масов процес на либерализация на юана, който ще завърши с пълна конвертируемост.

От изключително значение за ускоряването на процеса по превръщането на юана в напълно конвентируема валута е необходимостта от финансови реформи на новото поколение управници. Световният пробив на китайската валута естествено няма да се случи веднага. Необходими са поне 18 важни политически мерки, за да има успешна интернационализация на юана. Включително отваряне на китайските капиталови пазари за чуждестpанни инвеститори, насърчаване на оценяване на стоки и продукти в юани и повишаване на гъвкавостта на валутните курсове. И все пак последиците от новия експеримент в Шенжен за глобалната икономика не са за подценяване. Точно както Шенжен промени глобалното производство през 80-те години, той би могъл да промени и глобалните финансови и валутни пазари след няколко години. И докато икономическото чудо в Китай продължава, въпросът е по-скоро кога точно ще стане.

Китай официално ще подкрепи превръщането на Лондон в офшорен център за търговия с юана. Този ход се очаква да даде допълнителен тласък на града като основна финансова столица за търговия с валути и стоки. Лондон ще се присъедини към другите подобни центрове като Сингапур и Тайпе, които се борят за дял от бързо разрастващият се офшорен бизнес с търговията на юана. Всички обаче те ще трябва да се съобразяват с водещата роля на Хонконг.

Друга важна мярка за осъществяване на процеса по популяризирането на юана , е фактът , че Китай смекчава бариерите пред чуждестранните инвеститори, които искат да притежават китайски акции и облигации.8 Това е най-чувствителното разхлабване на капиталовия контрол в страната през последното десетилетие. Китайската комисия за ценни книжа (CSRC) обяви, че ще позволи на чуждестранни фондове, които са основани преди не по-малко от 2 години и управляват активи за минимум 500 млн. долара, да кандидатстват за инвестиционни лицензи. Досегашните изисквания към фондовете бяха да са в бизнеса от поне 5 години и да управляват активи за най-малко 5 млрд. долара. Това означаваше, че единствено най-големите глобални фондове са имали възможност да кандидатстват по програмата за чуждестранни институционални инвестиции (QFII) на Пекин. Схемата QFII, която гарантираше квоти за определени чуждестранни фондове да инвестират на китайския пазар, се разширява бавно от въвеждането й през 2002 г. Чуждестранните инвеститори държат едва 1% от общата пазарна капитализация в страната "Това е най-значимата реформа от въвеждането на QFII", казва Фрейзър Хоуи, съавтор на "Червеният капитализъм (Red Capitalism)" и експерт по китайски финанси. "С нея се отварят вратите за стотици нови чуждестранни инвеститори".9 CSRC, която планира да приложи реформата още през юли, обяви, че на одобрените инвеститори ще бъде позволено да инвестират и в индексни фючърси, както и на междубанковия облигационен пазар. "Реформите са изключително "бичи" за висококачествените акции и ще позволят на инвеститорите да се възползват от разликите в цените на активи, листнати едновременно на борсите в Хонконг и Шанхай", казва Луис Гейв, анализатор на Gavekal, базирана в Хонконг консултантска компания.10 Китайското правителство значително ще улесни чуждестранните инвеститори, които имат интерес към китайския фондов пазар и други финансови инструменти в страната, като облекчи строгия капиталов контрол, наложен преди повече от десетилетие11 Финансовите институции с право да инвестират в Китай (тези, които притежават Qualified Foreign Institutional Investor rights) включват големи банки, като Goldman Sachs, и дарителски фондове, като този на университета в Йейл. Това е ясен знак , че китайските власти искат да ограничат все по-интензивния отлив на капитали от страната, задълбочаващия се спад на цените на недвижимите имоти, слабото представяне на фондовите пазари и вероятно временния, но безпрецедентен търговски дефицит, причинен от нарастващите цени на петрола. Увеличаването на притока на чуждестранни капитали към Китай може да помогне за стабилизирането на фондовите пазари и пазарите на недвижимо имущество .

Облекчаването на режима за чуждестранните инвестиции в Китай може да помогне за неутрализирането на все по-очевидното изтичане на капитали от страната, както и за преодоляването на наблюдаваната в последно време слабост на китайския юан, въпреки че по-евтината валута прави китайския износ дори още по-конкурентоспособен.

Според Стивън Роуч, бивш председател на борда на директорите на азиатския филиал на Morgan Stanley, цитиран от CNBC проблемът с курса на китайския юан и влиянието му върху световните икономически дисбаланси е абсолютно раздут, смята Роуч, който в момента е преподавател в Института за световните проблеми "Джексън" към Университета в Йейл, обяснява, че текущата сметка и търговският баланс на Китай със света са много по-близо до равновесната си точка, отколкото когато и да било в близкото минало. Според експерта проблемът е в САЩ, които имат търговски дефицит спрямо 87 държави . в Америка е налице многостранен проблем, който не може да бъде използван за добавяне на напрежение върху китайската валута, а в САЩ има достатъчно многостранни проблеми , защото липсват спестявания.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
За пълната конвертируемост на юана 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.